jyväinen, saaristolaisleipä Jyväinen saaristolaisleipä ohje salty

Jyväinen saaristolaisleipä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, ruisrouhe, ateriajyvät, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.

Voitele kolme leipävuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla yhteensä noin 2 t. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Säilytä ylimääräisiä leipiä muoviin käärittynä jääkaapissa, siellä ne säilyvät parikin viikkoa. Ota yksi kerrallaan huoneenlämpöön ja siirrä paperipussiin, jotta kuori hiukan rapsakoituu.

Ravintosisältö / 100 g

Energia 292 kcal / 100 g
Energia 1230 kJ / 100 g
Proteiini 8,4 g / 100 g
Hiilihydraatti 55,3 g / 100 g
Rasva 3 g / 100 g
Alkoholi 0 g / 100 g
Sokeri 17,8 g / 100 g
Suola 1 g / 100 g
Haihtumisjäännös 79 %