markun, perunaleipä Markun perunaleipä ohje salty

Markun perunaleipä

VALMISTA RASKI.

  1. Sekoita jauhot (7,5 dl), kuivahiiva (1tl), suola (1 tl) ja 100g ruisjuurta (< 160 g ruisjauhoja ja 160 g vettä; Jääkaapissa säilytetty ruisjuuri edellisen leivontakerran jälkeen > 1-2-vrk:n herättelyn jälkeen) keskenään.  Lisää kylmä vesi. Sekoitetaan tasaiseksi, mutta ei vaivata. Peitetään hyvin ja annetaan levätä huoneenlämmössä vähintään 8 h tai koko yön. PERUNATÄYTTEESEEN:

  2. Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Muussaa ne nuijalla muusiksi.

  3. Lisää rasva (voi/öljy/margariini) perunamuusin joukkoon. Sekoita vielä suola (1 tl) ja jauhettu muskottipähkinä (2 tl).

  4. TAIKINA valmistetaan seuraavanma päivänä: Sekoita raski, perunatäyte ja taikinan loput ainekset - (jauhoja vähän kerrallaan). Vaivaa taikinaa n 20 min yleiskoneella. Lisää jauhoja vähitellen niin kauan, että vaivaamasi taikina irtoaa kulhon reunoista.

  5. Juhota taikinapallo kevyesti ja peitä liinalla tai nostatusastian kannella.

  6. Kohota 45-60 min.

  7. Nosta kohonnut taikina leivinalustalle ja jaa se 2 - 4 osaan (2 osaan jaettaessa leivistä tulee todella isoja. Neljään osaan jaettaessa leivät ovat ihan sopivan kokoisia. ( Yksi tai kaksi pelliä) Venytä taikina pitkulaiseksi pellin mittaiseksi ja kieritä päistä eri suuntiin, jotta saat kierteisen muodon.

  8. Jauhota leipien pinta ja anna kohota peiteltynä vielä n tunnin ajan.

  9. Aseta uunin lämpötila 220 asteeseen. Uunin pohjalle vesiastia, jos haluat leipiin rapean kuoren.

  10. Nosta leivät uuniin  paistumaan. Ensin 15 minuuttia 220 asteessa. Sitten alensin lämpötilan kiertoilman puolelle 190 asteeseen ja paistoin vielä 25-30 minuuttia, jotta leivistä tuli kypsiä.

1 1. Tarjoa heti niin paljon kuin "napa vetää". Vau! Loput pakkaseen.

Ravintosisältö / 100 g

Energia 171 kcal / 100 g
Energia 715 kJ / 100 g
Proteiini 5,4 g / 100 g
Hiilihydraatti 29,9 g / 100 g
Rasva 2,3 g / 100 g
Alkoholi 0 g / 100 g
Sokeri 0,4 g / 100 g
Suola 0,3 g / 100 g
Haihtumisjäännös 100 %