Leikkaa kukkakaalin nuput irti varresta ja revi pieniksi kukinnoiksi. Viipaloi valkosipuli. Sulata voi teräskattilassa, lisää kukkakaalit ja valkosipuli ja paista täydellä lämmöllä kunnes ne hieman ruskistuvat. Lisää timjami ja muskottipähkinä ja paista sekoitellen vielä pari minuuttia. Lisää vesi ja 3dl kasvislientä, kiehauta. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Paloittele Koskenlaskija ja lisää kattilaan, anna kiehua välillä sekoitellen kunnes juusto on täysin sulanut. Laita kansi päälle ja sammuta hellan levy. Sulata katkaravut kylmän veden alla ja valuta. Lisää 2/3 ravuista kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Jos keitto jää makuusi liian paksuksi, lisää hieman kasvislientä. Lisää loput katkaravut keittoon kokonaisina. Kuuma keitto lämmittää ne sopivaksi, eivätkä ne sitkisty kun niitä ei turhaan keitellä. Huom! Mikäli teet ohjeen mukaan kaksi annosta, mutta molempia ei syödä heti, käytä valmistamiseen vain 250g katkarapuja: 200g sosekeittoon ja 50g ensimmäiseen annokseen. Kun toinen annos syödään, lämmitä keitto ja sulata edellä mainituin ohjein joukkoon vielä 50g katkarapuja. Näin saat nauttia ravuista mahdollisimman tuoreena.
V I N K K I ! Voit käyttää valmista kasvislientä, mutta liemipohja on helppo myös valmistaa itse. Kattilaan reilusti vettä, erilaisia kasviksia ja juureksia (esim. porkkanaa, purjoa, sipulia, selleriä, paprikaa…) sekä mausteita ja yrttejä oman maun mukaan. Annetaan poreilla miedolla lämmöllä muutamia tunteja, kunnes noin 2/3 nesteestä on jäljellä. Tarkistetaan maku, suola ja kasvisliemi on valmis. Lientä maustaneet kasvikset voi jatkojalostaa käyttöön vaikkapa sosekeittona, ja ylijäävä liemi kannattaa pakastaa.