Maitoa lämmitetään kattilassa kunnes se on 37 celsiusta eli käden
lämpöinen (kokeile esim kämmenen selkäpuolelle). HUOM! Liian kuuma
maito ei juoksetu.
Kun maito on 37 on aika lopettaa lämmitys ja laitta juustonjuoksutin.
Pullossa lukee ohje ja tässä ei haittaa vaikka sitä tulisi liikaa.
Mutta äitini laittaa tuohon omaan annokseensa 2-3 ruokalusikkaa 6
litran kattilaan. Äidillä ei isoa kattilaa joten siksi keittelee
useammalla.
Juoksettuminen tapahtuu nopeasti, jos maito ei ole liian kuumaa.
Odotetaan niin kauan, että maito on hyytynyt. Hyytymistä voi kokeilla
lusikalla.
Sitten kun maito on juoksettunu on aika jatkaa. Levy päälle ja
pyöritetään kauhalla, ettei pala pohjaan. Samalla lohkotaan maitoa
pienempiin paloihin tekemällä ristä.
Vähitellen hera irtoaa. Sitä kannattaa ottaa pois niin tulee parempi
maku. Ja tilalle laitetaan maitoa.
Kaikki eivät tee tätä vaihetta, mutta kannattaa tehdä, jos haluaa
hyvää. Hera on kirkasta lirua.
Näin homma jatkuu, kunnes aikaa on kulunut 5-6 tuntia. Homma
lopetetaan, kun keitto alkaa punertua (kokkareet ja liemi). HUOM!
Liian punainen keitto on väkevää. Äitini lopettaa yleensä 5 h
kohdalla. Loppuvaiheessa hieman suolaa ja ehkä makeutusainetta jos
haluaa (esim siirappia).
Tosin paras keitto tulee, jos ei makeuta. Moni laittaa siirappia, ja
tekee sillä keiton punertavaksi.
Keiton voi syödä heti lämpimänä ja siihen laitetaan sokeria päälle.
Sitten kun keitto on jäähtynyt on se laitettava viileään, koska keitto
happanee nopeasti. Tosin usein keittoa syödäänkin suoraan jääkaapista
kylmänä ja sokeria päälle.
Keittoa voi myös pakastaa eli sit lämmitysvaiheessa tavallista maitoa
kattilaan samoin kuin jääkuutio (se keitto) ja pieni lämmitys ja taas
maistuu.
Jos ei ole pastöroimatonta maitoa niin silloin tuo em ei onnistu.
Silloin tekevät yleensä niin, että laittavat kananmunaa joukkoon –
mutta silloin se on munajuustokeitto eikä lainkaan yhtä hyvä. HUOM!
maito ei myöskään saa olla ternimaitoa.