KETO-PARISKUNNAN SAVULOHIKEITTO
noin 1 litra vettä (lisää tarvittaessa vettä)
1 l Puljonki kalalientä (Puljonki Kasvisliemikin käy tai omatekemä kalaliemi)
1,5 kg Kyssäkaalia (kuorittuna reilu kilo)
200 g Purjoa
1 tl kokonaisia maustepippureita
2 tl laadukasta suolaa
2 dl kuohukermaa
1 puntti tuoretta tilliä
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 Sitruunan puristettu mehu
700 g lämminsavulohta
Laita kattilaan litra vettä sekä Puljonki kalaliemi. Laita kattila kuumenemaan hellan levylle. Kuori ja paloittele kyssäkaalit sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Pese purjo ja pilko se renkaiksi. Lisää liemeen maustepippurit ja suola ja anna liemen kiehahtaa. Lisää kyssäkaalikuutiot ja purjot liemen joukkoon. Anna kyssäkaalien kiehua kypsäksi. Meillä tähän meni noin 20 minuuttia, kypsymisaika riippuu kyssäkaaleista.
Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista puolikkaan sitruunan mehu valmiiksi. Kun kyssäkaalit ovat kypsiä, lisää kuohukerma sekaan ja anna keiton lämmetä kiehuvaksi. Silppua sekaan tuoretta tilliä sekä lisää raastettu sitruunan kuori ja puristettu sitruunan mehu keiton joukkoon.
Pilko lämminsavulohi sopivankokoisiksi suupaloiksi. Lisää lämminsavulohipalat lopuksi keittoon, nostele ne varovasti keiton joukkoon. Lämmitä keitto kiehuvaksi ja ota heti kiehahtamisen jälkeen levy pois päältä ja anna lohikalojen vain lämmetä. Hämmennä varovasti ettei lohenpalat hajoa liikaa. Nauti lämpimänä.