Murenna leipäpalat tai taikinajuuri litraan vettä. Sekoita joukkoon 1 litra ruisjauhoja. Anna seistä huoneenlämmössä 1 vuorokausi liinan alla.
Seuraavana päivänä: Jos teet taikinaa ensimmäisen kerran eikä sinulla ole taikinajuurta, täytyy tässä kohtaa taikinaan lisätä 1 rkl tuorehiivaa, joka liuotetaan tilkkaan kädenlämpöistä vettä.
Alusta taikinaan 1 1/2 rkl suolaa ja 16 dl ruisjauhoja. (Käytä suolaa maun mukaan. Alkuperäisessä reseptissä sanottiin 2 rkl ja se oli minusta liikaa.)
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. (Voit myös kohottaa taikinan jääkaapissa yön yli, jolloin se kuitenkin täytyy ottaa paria tuntia ennen leivontaa lämpenemään.)
Ota seuraavaa leivontakertaa varten juureksi talteen 100 g taikinaa ja laita se pakkaseen.
Ota puolet taikinasta ja kaulitse se ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä n. 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä taikinasta paloja ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. (Jos haluat käyttää mielikuvitusta, voit toki käyttää vaikka sydänmuottia!) Tee sitten sama toiselle taikinanpuolikkaalle.
Taputtele palojen reunat kauniiksi ja pistele paloihin reikiä haarukalla. Laita päälle liina ja anna kohota 20 minuuttia.
Paista jokaista pellillistä uunissa 225 astetta, n. 20 minuuttia.
Leikkaa veitsellä jokaisesta ruispalasta vielä lämpimänä kolme reunaa n. sentin syvyydeltä ja revi palat auki, jotta saat toivotun ”revityn” rakenteen.